Malý zázrak Yerba Maté

Je zelený a pije sa ako čaj. Ukazuje sa však, že Yerba máté dokáže oveľa viac ako obyčajný zelený čaj.

Špeciálny derivát kofeínu, mateín, spolu s polyfenolmi a antioxidantmi, ktoré Yerba maté obsahuje, ničí v laboratórnych podmienkach rakovinové bunky zhubných nádorov hrubého čreva a tlmí zápalové procesy tkanív, ktoré bujnenie podporujú. Vzácny objav má na svedomí profesorka Elvira de Mejiaová z katedry Výskumu potravín a výživy Univerzity v Illinois, ktorú maté fascinuje už dlhšie. Pred rokom vedecky potvrdila jeho schopnosť znižovať v krvi hladiny zlého cholesterolu a zvyšovať hladiny dobrého. Maté podporí aj zdravú funkciu obličiek a postráži krvný cukor v normále.

NÁPOJ, ČO ZASÝTI

Maté pochádza z kríka, košatej cezmíny paraguajskej, ktorá v južnej Amerike nie je ani trochu vzácna. Pijú to všetci a hoci v honosnejších baroch a reštauráciach nápoj v ponuke nenájdete, ochotne vám donesú vrelú vodu. Tá predsa tečie aj zadarmo z automatov na ulici. Ako domáci, alebo poučený turista, máte so sebou nadrvené vetvičky cezmíny a kalabasu.

Nádobu s úzkym hrdlom, tradične vyrobenú zo suchej tekvice. Prípadne jej hlinenú nástupkyňu. Miestni vypijú denne dva až tri litre liečivého nápoja cez bombillu, špeciálnu slamku zo sitkom na konci. Zaháňajú tak nielen smäd, ale tlmia aj hlad. Preto maté nájdete v mnohých čajových zmesiach na chudnutie a je vitané ho popíjať pri redukčných diétach.

TRI A DOSŤ

Jemná drť konárov a listov ocení najprv horúcu vodu, od 90 do 95 stupňov Celzia. Bola by však škoda zaliať ju len raz! Domáci si ráno naypú maté do kalabasy, takmer do plna. Pridajú ovocie, bylinky či korenie podľa chuti, a priebežne zmes celý deň zalievajú vodou z termosky, ktorá medzičasom vychladla na 75 až 80 stupňov Celzia.

A popíjajú. Európania si vymysleli z maté trojminútový nálev. Potom vraj začne horknúť, najmä ak je maté pražená. No aj praženie cezmíny je európsky výmysel. V Južnej Amerike sa to nerobí. V Argentíne sa metrové konáre posekajú nadrobno, vysušia a takmer dva roky nechajú zrieť vo vreciach v klimatizovaných skladoch. V Brazílii sa pijú čertvé, bez zrenia.

BRZDA ALERGIÍ

Ako fajnšmekri si vychutnáte maté čisté. No nič nepokazíte, ak si ho osladíte medom, javorovým sirupom, ochutíte jablkovými šupkami, okyslíte citrónom... Zachováte všetky dôležité minerály a vitamíny. Najmä horčík, vápnik, draslík, železo, kremík, fosfor, vitamíny A, C, E a kompletnú skupinu béčok. Indiáni volali krík cezmíny zelené zlato a nedali dopustiť na jej povzbudzujúce účinky.

Ak práve nepili čaj zo sušených listov, žuli ich čerstvé. Lahodili mozgu a posilňovali si imunitu. O stovky rokov neskôr sa ukázalo, že maté tlmí v tele zápaly všetkého druhu, aj alergické, a predchádza prepuknutiu precitlivenosti.

TIP PRE ŠETRNÝCH

Maté sa zalieva priebežne celý deň – ráno je čaj najsilnejší, do večera postupne slabne. Na druhý deň si naplníte kalabasu novou drťou, tú starú však nemusíte vyhodiť. Vitane sa ňou „zaťahuje“ nová, ešte nepoužitá kalabasa.

 

ZDROJ:http://www.pluska.sk/izdravie/alternativna-medicina/vychodna-medicina/2013/01/yerba-mate-napoj-co-predbehne-rakovinu.html